Werkkostenregeling en (kerst) geschenken 2019

Je wilt graag je medewerkers verrassen met een cadeau voor Sinterklaas, kerst, jubileum of anders. Hoe dit fiscaal geregeld is, staat omschreven in de werkkostenregeling (WKR) die sinds januari 2015 van kracht is. Wist je dat er dit jaar een aantal wijzigingen zijn met betrekking tot de belastingbijdrage voor de kerstpakketten? Vanaf nu hoef je geen rekening meer te houden met de vele regels en bepalingen van de Belastingdienst. Sinds de laatste aanpassingen zijn er maar drie factoren waar je rekening mee moet houden. Het zijn:
  1. De werkkostenregeling 
  2. De totale fiscale loonsom
  3. De gebruikelijkheidstoets
Kerstpakket werkkostenregeling 2019
Met de werkkostenregeling kan je het maximale bedrag berekenen dat je belastingvrij kan besteden aan vergoedingen en verstrekkingen aan medewerkers. Daarvoor zijn er twee factoren cruciaal: de gebruikelijkheidstoets en de totale fiscale loonsom. Er wordt een tweede schijf geïntroduceerd in de vrije ruimte tot een loonsom van 400.000 euro krijgen werkgevers 1,7% vrije ruimte. Hierboven blijft de 1,2 % vrije ruimte in stand. 

Kerstpakketten belasting
De opgestelde werkkostenregeling kan zelfs voordelig uitpakken. Waar in 2018 de grens nog op €70,- lag, is dat vanaf dit jaar afhankelijk van de totale loonsom. Zodra de fiscale loonsom per medewerker meer dan €6000,- bedraagt, mag je zelfs méér dan €70,- belastingvrij besteden.

Er komt dus niet zoals voorheen een standaard naheffing van 20% over elke gift maar blijf je binnen je belastingvrije ruimte dan betaal je niets extra. Kom je boven het vrij te besteden bedrag uit? Dan moet er over het meerdere 80% naheffing worden betaald.

Meer informatie hierover is te vinden op de site van de rijksoverheid.

De werkkostenregeling; een mooie regeling die voldoende ruimte biedt om je werknemers te waarderen met mooie cadeaus met impact op milieu en maatschappij!