Duurzame Blog

verschillende blogs op greengiftbox

Van overhemd naar boxershort

We delen graag de mooie verhalen achter de producten die je als kerstcadeau kunt kiezen bij GreenGiftBox. Bij GreenGiftBox kies je zelf jouw eindejaarsgeschenk online uit. Zonder schuldgevoel, want ieder cadeau heeft wel iets in zich wat goed is voor deze wereld. Vandaag staat een van de giftcards uit het GreenGiftBox kerst assortiment, Van Hulley in de spotlights.

Van Hulley in GreenGiftBox online eco kerstpakket

Hoe is Van Hulley ontstaan?

Het idee voor Van Hulley ontstond jaren geleden. De man van Jolijn had een overhemd gekocht in de Verenigde Staten die hij veel droeg. Op een gegeven moment was de boord versleten. Weggooien was geen optie dus hij bleef in de kast hangen. Jolijn besloot er een boxershort van te maken, die heel goed beviel. Op deze manier is Van Hulley ontstaan. Want Jolijn dacht: welke man heeft nou niet een dierbaar overhemd in de kast hangen met een klein vlekje, een versleten boord of scheurtje? Zonde om weg te gooien, want de rest van de stof is prima en gaat als boxershort nog jaren mee.

Het idee voor Van Hulley werd verder uitgewerkt. Een onderbroekenfabriek moest het niet worden maar een naaiatelier waar mensen kansen krijgen. En zo is Van Hulley een sociale onderneming geworden. En inmiddels maakt Van Hulley ook voor vrouwen boxershorts, om in te slapen. En voor de allerkleinsten een pyjama/speelbroekje van het overhemd van papa....

Van-Hulley-bij-GreenGiftBox

Wie maken de boxershorts en sinds wanneer?

Op 1 november 2012 is Van Hulley gestart door Jolijn Creutzberg als naaiatelier die van je favoriete, maar versleten overhemd of blouse een persoonlijke boxershort maakt. De productie wordt gedaan door een groep van gemiddeld 15 vrouwen per jaar. Dit zijn veelal buitenlandse vrouwen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, die op termijn graag financieel onafhankelijk willen worden.

Zij doen in dat jaar werkervaring op en volgen anderhalve dag per week een opleidingstraject aan het Noorderpoort (ROC) ter voorbereiding op de arbeidsmarkt en/of het beroepsonderwijs. Ze worden hierbij intensief begeleid door Van Hulley zelf, met financiële ondersteuning van de Gemeente Groningen. Aan het eind van het jaar krijgen ze -voor de meesten voor het eerst in hun leven- een diploma, en worden ze door Van Hulley actief ondersteund in het zetten van de volgende stap.

Van Hulley in GreenGiftBox online eco kerstpakket

Van Hulley biedt kansen aan kwetsbare vrouwen

Van Hulley is maatschappelijk verantwoordelijk, duurzaam en milieuvriendelijk. Omdat de organisatie een kans biedt aan een groep kwetsbare vrouwen met verschillende etnische achtergronden die veelal langdurig in de bijstand verkeren.

Elk jaar wordt een groep vrouwen door de werkervaring en opleiding bij Van Hulley 'empowered' en op weg geholpen naar financiële onafhankelijkheid. Maar een Van Hulley boxer is ook nog eens super duurzaam, want hij wordt gemaakt van materiaal dat er al is. Dat betekent dat als je een Van Hulley bestelt, je meteen 560 liter water bespaart, omdat er geen katoen voor hoeft te worden geproduceerd, en dat is een proces dat het milieu heel zwaar belast. Sinds de start van Van Hulley is inmiddels meer dan 2,5 miljoen liter water bespaard. En uiteraard de pesticiden en de CO2 uitstoot die ook nog bij de productie van katoen komt kijken. 

Van Hulley in GreenGiftBox online eco kerstpakket

Wat is het effect?

Voor Jolijn is het leven na de start van Van Hulley flink veranderd. Als sociaal ondernemer voelt ze zich helemaal op haar plek. "De combinatie van het produceren van een mooi product met het leveren van een betekenisvolle maatschappelijke bijdrage, haalt het allerbeste uit mij. Van Hulley past precies in deze tijd, waarin we meer aandacht hebben voor duurzaamheid en voor verantwoorde productie." 

Voor de echte maaksters, de naaisters, verandert hun leven drastisch tijdens het jaar bij van Hulley. Zij durven weer te dromen, zijn zelfverzekerder, hun Nederlands is aanzienlijk verbeterd, en ze hebben een toekomstperspectief. Al die ontwikkelingen stralen ook af op de kinderen, op de betrokkenheid bij de school van de kinderen en in de buurt. 

Van Hulley in de prijzen

In 2016 won Van Hulley de tweede prijs bij The Circulars, een initiatief van het World Economic Forum in Davos. 

Van Hulley in GreenGiftBox online eco kerstpakket

GreenGiftBox en Van Hulley

Ook dit jaar is Van Hulley als cadeaukaart opgenomen in het online kerstpakket assortiment van GreenGiftBox. Wil je alle kerstcadeaus van GreenGiftBox bekijken in een bepaald budget? Vraag dan vrijblijvend een demo code aan via info@greengiftbox.nl of 015 – 761 03 19.

Liever niet wachten tot kerst en deze enthousiaste dames direct supporten, bezoek de Van Hulley website dan hier.