Duurzame Blog

verschillende blogs op greengiftbox

Het verhaal achter Bag to Freedom

Vandaag in de spotlight: Bag to Freedom.

Terwijl wij opzoek waren naar cadeaus waar een mooi verhaal achter schuil gaat, kwamen we onder andere terecht bij Bag to Freedom. Afgelopen week ben ik bij hen op bezoek gegaan. Naast dat de tassen erg mooi zijn, is de motivatie achter het merk nog veel mooier!

Bag to Freedom: made in prison.

Tassen gemaakt door gevangenen. Door de vrouwen in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis om precies te zijn. Een keuze om elke dag geconcentreerd te werken aan het maken van hun eigen ontworpen handgemaakte tassen. Maar nog veel belangrijker: een keuze om elke dag te leren en te werken aan een nieuwe toekomst. Een tweede kans.

De makers

In Nederland zitten momenteel rond de 800 vrouwen achter gesloten deuren vanwege een misdrijf. Wanneer je je verdiept in deze vrouwen kom je er al snel achter dat zij allemaal een verhaal te vertellen hebben. Allemaal aparte verhalen. Verhalen die vertellen dat ze niet alleen misdadiger zijn. Verhalen die verder terug gaan dan het moment waarop zijn hun misdaad begingen. Verhalen die vaak gaan over pure wanhoop door geldgebrek, uitbuiting of onderdrukking. Wanhoop dreef hen vaak tot hun daden: drugsmokkel, diefstal, het neersteken van hun pooier, belager of de belager van hun kind. Nu zitten ze hun straf uit.

Het doel

Al deze vrouwen hebben zicht op een vrijlating en dit biedt uiteraard hoop. Hoop op een tweede kans in het leven en hoop op een nieuw leven, weer samen met hun kinderen.

Het vooruitzicht op vrijlating boezemt echter ook vaak angst in. Angst vanwege hun problemen die er nog steeds zullen zijn wanneer ze weer vrij komen. Hier willen ze helemaal niet naar terug. Hoe kunnen zij dit verleden achter zich laten en niet weer in dezelfde valkuilen stappen? Hoe bouwen ze een nieuw leven op met een toekomst voor zichzelf en hun kinderen?

De vrouwen leren om iets te doen wat nuttig is. Ze leren om elke dag te functioneren in een werkomgeving, om te gaan met collega’s en klanten, om te gaan met deadlines, maar bovenal: om weer ergens trots op te zijn!

De cijfers

Per jaar komen er in totaal 33.000 gevangenen vrij in ons land.
Bijna 50% van de ex-gedetineerden gaan echter opnieuw de fout in. Van de 800 vrouwen die momenteel in gevangenschap zitten, zat bijna 40% al eens eerder in detentie.
De reden dat deze cijfers van terugval zo hoog zijn, is te vinden in de gevreesde persoonlijke problemen, die niet zijn verdwenen tijdens de detentie.
En hier ligt dan ook een oplossing. Bied de gedetineerden een kans hun problemen op te lossen en daarmee te werken aan een betere en mooiere plek in onze samenleving.

De situatie

Tijdens detentie zal er gewerkt moeten worden aan een betere situatie bij vrijlating. Concreet betekent dit dat er gewerkt moet worden aan een geldig ID bewijs, onderdak, inzicht in schulden, een opleiding en daarmee zicht op een arbeidsplek. De eerste drie punten worden over het algemeen gemakkelijk gerealiseerd want hier zijn verschillende interne programma’s voor. Het opdoen van kennis en werkervaring is echter nog een groot probleem. Bag to Freedom zet zich juist hier voor in en biedt daarmee hoop voor de gedetineerden.

De realisatie

Bag to Freedom heeft dus een duidelijk doel; het terugvinden van het doel in het leven. De vrouwen leren onder begeleiding van echte professionals om handgemaakte tassen te ontwerpen en te maken. Maar wat nog belangrijker is: de vrouwen leren om iets te doen wat nuttig is. Ze leren om elke dag te functioneren in een werkomgeving, om te gaan met collega’s en klanten, om te gaan met deadlines, maar bovenal: om weer ergens trots op te zijn! Trots te zijn op iets dat zij gerealiseerd hebben waar doorzettingsvermogen voor nodig was. Ze leren hierdoor dat ze tot veel meer in staat zijn dan ze vooraf hadden gedacht. Dit geeft zelfvertrouwen en werkt motiverend. Meer tassen maken, meer leren en hierdoor meer kans op een beter leven. Iets om echt trots op te zijn.

Resultaat

Dat Bag to Freedom impact maakt in het leven van deze vrouwen wordt nog eens extra onderstreept door Sarina. Zij heeft in het begin vanuit de gevangenis meegeholpen met het maken en ontwerpen van de tassen. Inmiddels is zij vrijgekomen en werkt nu zelfs bij Bag to Freedom. Het opleiden van andere vrouwen en begeleiden van de orders is een van haar taken. Terwijl ik haar spreek merk ik dat zij er trots op is en er van geniet andere ook te kunnen helpen.

Ik ben in ieder geval erg onder de indruk. De tassen komen uiteraard in het assortiment van GreenGiftBox. Mocht je een tas willen met een eigen bedrukking is dit zeker mogelijk.

Bel (015 – 76 10 319) of mail (info@inbetweengifts.nl) ons voor een offerte.
Hoe meer we er verkopen, hoe meer vrouwen we een tweede kans kunnen geven!